За много заможни бразилци Португалия е новият Маями

Дата на публикуване: , източник www.investor.bg

/ Новини / За много заможни бразилци Португалия е новият Маями

Бразилският предприемач Рикардо Белино знае какво означава добра сделка. Така че след като живял в Маями повече от десет години, той решил да се установи отвъд океана, в Португалия, където процъфтяващият имотен пазар и данъчните облекчения привличат все повече богати бразилци, съобщава Bloomberg.

53-годишният мултимилионер, който натрупал богатството си в модния бизнес, купил жилище миналата година в скъп курорт на хълм близо до Лисабон, където планира следващите си бизнес начинания. В Португалия Белино ще се възползва от плосък данък върху доходите от 20% и може да се сдобие с освободена от данъци пенсия, когато престане да работи.

„Това беше шанс да живея в данъчен рай, който не е карибски остров“, казва Белино, чийто дядо бил португалец. „Ние сме в Европа, в страна, която преминава през съживяване през последните няколко години“, допълва той.

Португалия въведе данъчни стимули преди десет години в опит да привлече заможни чужденци. През 2012 г., една година след като поиска международна спасителна помощ, страната с десет милиона души население, започна да предлага разрешения за пребиваване на граждани на страни извън Европа, които закупят имот на стойност над 500 хил. евро (560 хил. долара).

Стимулите на Португалия за заможни имигранти контрастират с усилията на американския президент Доналд Тръмп да ограничи имиграцията, въпреки че миналата седмица той предложи „базирана на заслугите“ система в подкрепа на имигранти със специални умения.

В Португалия бумът на туризма и имотите следва стимулите за имиграцията и помогна на икономиката да отбележи най-силния си растеж от почти две десетилетия през 2017 г. Той също така предизвика гнева на португалците, които се оказаха изключени от жилищния пазар, тъй като новото търсене вдигна цените.

Граждани на Франция, където данъчното бреме е едно от най-високите сред 34 развити страни, са били най-големите чуждестранни купувачи на жилище в Португалия през 2017 г. с дял от 29% от чуждестранните инвестиции в имоти, сочат данни на Португалската асоциация на брокерите на недвижими имоти. Бразилците, чийто майчин език е португалският, са на второ място с 19% от общия обем чуждестранни инвестиции, следвани от британците с 11% и китайските купувачи с 9%.

Бразилците наваксват бързо изоставането и вече са най-големите чуждестранни инвеститори в имоти в столицата Лисабон на юг и в Порто на север.

„Те купуват жилища навсякъде“, казва Луиш Лима, ръководител на базираната в Лисабон асоциация на брокерите. „Тези бразилци са съвсем различни от тези, които идваха в Португалия в миналото. Те принадлежат към по-висока социална класа“, допълва той.

Колониален господар

Имигранти между Бразилия и Португалия, която е бившият колониален господар на Бразилия, са се насочвали към едната или другата страна в зависимост от пиковете и спадовете на икономиката на двете страни. Но десетилетия наред заможните бразилци предпочитаха младия, модерен и международен Маями и смятаха Португалия за меланхолична страна, изпитваща носталгия към славното си минало. Тази характеристика може да се види в любовта на португалците към фадото, национален музикален жанр, изпълнен с тъга, който рязко контрастира с по-живата, повлияна от Африка, бразилска самба.

„Дойдох за първи път в Португалия през 70-те години на миналия век и бях удивен колко бедна е страната“, казва 70-годишният бразилски пенсионер Клаудио Мадурейра, който се установил в Португалия миналата година, след като закрил строителната си компания. „Спомените ми от Португалия са като снимки от черно-бял телевизионен екран“, допълва той.

Убежище

Всичко това започнало да се променя, след като Португалия излязла от международната си спасителна програма през 2014 г., а бумът в туризма и недвижимите имоти променил цели градове с бутикови хотели, ресторанти със звезди Мишлен, луксозни апартаменти и магазини, обслужващи чужденци. Данъчните стимули и представата за Португалия като убежище – страната зае четвърто място в Глобалния индекс на мира през 2018 г., се оказали черешката на тортата за много бразилци.

Бразилия е една от страните с най-голям брой убийства в света, като през 2017 г. всеки ден са били убивани средно 175 души, сочат данни на неправителствената организация Бразилски форум за обществена безопасност, която набира данни за престъпността. Равнището на насилствените престъпления намалява от 2018 г. насам, откакто Жаир Болсонаро беше избран за президент, но това не убеждава много бразилци да се завърнат в родината си.

„Загубих надежда, че нещата в Бразилия ще се оправят някога“, казва Мадурейра, който сега обича да играе тенис през уикендите с други имигранти от Бразилия в крайбрежния град Кашкайш близо до Лисабон.

Изтласкани от пазара

В Шиадо, един от най-скъпите квартали в Лисабон, някои жители казват, че тяхната съседка, бразилската гражданка Регина де Камарго Диаш е най-богатата жена в Португалия. Камарго, една от трите сестри, които контролират строителната и циментна компания Camargo Correa, е сред заможните бразилци, които са купили жилища в португалската столица Лисабон, където цената може да достигне 10 хил. евро на кв. м.

За много местни жители, които се оплакват, че са изтласкани от имотния пазар, това е причина за безпокойство. Средната цена на жилищата в Лисабон е нараснала с 23,5% през 2018 г. и е достигнала средно 3010 евро на кв. м, а средната нетна заплата на месец на португалските служители се е увеличила с 3,7% до 888 евро, сочат данни на Националния статистически институт.

„Много е тъжно“, казва Исабел Са да Бандейра, която ръководи базираната в Лисабон организация „Тук живеят хора“, целяща да напомня на властите за останалите жители на столицата. „Цените са извън контрол. Дори хората с работа не могат да си позволят да живеят в града“, отбелязва Бандейра.

Въпреки това луксозните имоти в Лисабон остават доста по-евтини в сравнение с градове като Лондон или Ню Йорк. Цената на тристаен апартамент в 290 кв. м в една от най-ексклузивните сгради в Лисабон, Sky Flats Castilho 203, достига 5,4 млн. долара. Сходен имот на Park Avenue в Ню Йорк може да достигне 24,8 млн. долара, сочат данни на  Sotheby’s International Realty.

Три минути

Министърът на икономиката Педро Сиза Виейра заяви в интервю, че липсата на достъпни жилища в централните части на някои португалски градове „е причина за безпокойство“.

„Знаем, че това е глобално явление – че цените растат в центъра на градовете, което създава социален проблем“, отбелязва той.

Белино, който твърди, че убедил Тръмп за три минути през 2003 г. да инвестира в голф клуб за половин милиард долара в Сао Пауло, който така и не бил построен, смята, че Португалия е страна, пълна с възможности. Белино, който купил дома си в Кей Бискейн, щата Флорида, в началото на финансовата криза през 2007 г., когато бразилският имотен пазар е силен, а доларът – слаб, казва, че сега обмисля да инвестира в редица сектори в Португалия, включително образование и недвижими имоти.

„Обикновено виждам бизнес възможност там, където има криза“, казва Белино, който разказва за срещата си с Тръмп в книга за изкуството на голфа, наречена „Имате три минути!“. „Като ревностен предприемач, когато всички плачат, аз обичам да продавам носни кърпички“, отбелязва той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова